24-04-12

MARIA FERNANDA RESTREPO

MARIA FERNANDA RESTREPO WINT DIRK VANDERSYPEN AWARD

 

21/04/2012 Maria Fernanda Restrepo, een Ecuadoriaanse filmmaakster, wint met 'With My Heart in Yambo' de Dirk Vandersypen award. De prijs wordt vanavond uitgereikt op het filmfestival 'Open Doek'.

film documentaire with my heart in yambo maria fernanda restrepoecuador verdwijning open doekfestival dirk vandersypen awardanna van der wee voorzitter cobra be

'With My Heart in Yambo'

'With My Heart in Yambo' is een heel persoonlijk, onthullend document van Maria Fernanda Restrepo, een Ecuadoriaanse filmmaakster, die op zoek gaat naar de feiten rond de dood van haar twee broers.
In januari 1988 verdwenen haar twee oudere broers Santiago (17 jaar) en Andrès (14 jaar). Ze werden ontvoerd, gefolterd en vermoord door de Ecuadoriaanse politie. Hun lichamen werden gedumpt in het Yambo-meer, maar zijn nooit teruggevonden.  
 


Vader Pedro Restrepo
 vocht voor opheldering, maar kreeg ze nooit. Sinds het drama staat hij elke woensdag op het plein voor het Presidentieel Paleis en ontrolt hij een spandoek om “El caso Restrepo” niet te vergeten. Hij staat er als levend geheugen voor vermiste Ecuadorianen.
 

 

Ik was tien jaar toen mijn broers verdwenen en vermoord werden. Op dat moment was ik te jong om alles te reconstrueren en een plaats te geven. Het was een persoonlijk familiedrama. Maar Ecuadorianen voelden mee, waren ook geschokt door de hiaten in deze zaak en steunden ons. En toen werd het een zaak van alle Ecuadorianen.” Aan het woord is Maria Fernanda Restrepo, de maakster van de documentaire. “Tijdens mijn onderzoek naar opheldering werd ik niet gehinderd. Ik kreeg toegang tot alle documenten die ik vroeg, tapes en mocht zelfs gevangenissen binnen. Maar ik vond niets nieuws
Het was voor Fernanda een ontnuchtering om geen nieuwe feiten te kunnen toevoegen aan het oude dossier. Alle puzzelstukken die ze tot haar beschikking had, heeft ze gebruikt om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen. 
De President van Ecuador, Rafael Correa, heeft m’n documentaire gezien en naar aanleiding daarvan de zaak heropend. Een commissie is nu aangesteld en misschien komt er resultaat… daarvoor is het nu nog te vroeg.” 

De grote wens van Fernanda Restrepo is haar landgenoten een geweten trappen zodat dit nooit meer kan gebeuren. “Het onderzoek en het maken van deze flm heeft van mij een beter mens gemaakt. Ik leef meer bewust en heb leren huilen. Iets dat ik voor het maken van deze documentaire nooit heb gedaan

Dirk Vandersypen award

In 2000 werd “The Dirk Vandersypen Award Society” opgericht ter nagedachtenis aan de gelijknamige journalist met zijn thuisbasis in Latijns-Amerika. Sociaal engagement was voor Dirk Vandersypen, in zijn korte leven, een vanzelfsprekendheid. De winnende documentaire is dan ook steeds een sterk geëngageerd document over Latijns-Amerika en zijn inwoners. 
With My Heart in Yambo” van Maria Fernanda Restrepo is de tiende winnaar van de Dirk Vandersypen award. 

Anna Van der Wee, voorzitter van de Dirk Vandersypen Award Jury en zelf documentairemaakster, is lovend over de moed en de kracht van winnares Fernanda, over dit persoonlijk verhaal dat gemaakt is tegen een achtergrond van Ecuadoriaanse politiek en geschiedenis.  “Dit is een heel mooie, een heel ontroerende film die het juiste evenwicht legt tussen kracht en kwetsbaarheid. Het is een monument van liefde. Liefde voor haar twee broers, liefde voor haar familie, liefde voor het leven en liefde voor haar land.Het is een lange film, maar elke seconde is het waard om te kijken. Iedereen moet deze film gezien hebben !”

02:34 Gepost door activist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.